Baseny odporne na koronawirusa

Badania prowadzone na Wydziale Chorób Zakaźnych londyńskiego Imperial College wskazują, że chlorowana woda basenowa szybko deaktywuje wirus SARS-CoV-2.

12 kwietnia Brytyjczycy w ramach wychodzenia z lockdownu zezwolili na otwarcie basenów dla klientów. Równocześnie opublikowano wyniki badań laboratoryjnych prof. Wendy Barclay, które dowodzą, że wirus w warunkach zalecanych dla krytych pływalni traci zdolność do infekowania komórek.

Badania wykazały, że dawka 1,5mg wolnego chloru na litr wody basenowej o kwasowości na poziomie 7-7,2 w skali pH zmniejsza zakaźność wirusa SARS-CoV-2 tysiąckrotnie w ciągu 30 sekund. Dodatkowe testy wskazały, że chlor w zwalczaniu czynnika chorobotwórczego jest bardziej skuteczny przy niższych poziomach pH. Więcej szczegółów na temat badania Imperial College można znaleźć na portalu interia.pl.

Brytyjskie badania nie powinny być zaskakujące, bowiem zbieżne są z rekomendacjami Polskiego Zakładu Higieny – Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Zgodnie ze stanowiskiem PZH-NIZP z 25 maja 2020 r. ryzyko szerzenia się infekcji SARS-CoV-2 poprzez wodę jest oceniane jako bardzo niskie. Dotyczy to przede wszystkim wód poddawanych dezynfekcji, w tym wody przeznaczonej do spożycia i wody w basenach kąpielowych.

SARS-CoV-2 jest podatny na działanie licznych środków dezynfekcyjnych – także na chlor (podchloryn sodu), który w standardowych dawkach i stężeniach stosowanych powszechnie w uzdatnianiu i dezynfekcji wody w publicznych basenach kąpielowych skutecznie eliminuje wirusa. Stosowanie się do wymagań określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. jest wystarczające dla zapewnienia odpowiedniej jakości mikrobiologicznej wody, w tym eliminacji SARS-CoV-2.

Niezbędna jest jedynie staranna kontrola właściwego przebiegu procesu uzdatniania i dezynfekcji wody basenowej oraz niezwłoczna korekta w razie jakichkolwiek nieprawidłowości.

Rozwiązanie oferowane przez VPPlant operatorom basenów publicznych zapewnia utrzymanie optymalnych parametrów wody, przyczyniając się także do minimalizacji zagrożenia związanego z pojawieniem się czynników chorobotwórczych.

Źródło: oht.vpplant.pl